Mogen wij u even storen?
Indien wel: zeer leuk! Fijn dat we u mogen storen. want daar gaat uw productiviteit met 50% de dieperik in. “Graag gedaan Deusjevoo!” horen wij u nu zeggen :-)
Wij van onze kant verbieden resoluut alle stoorzenders. Vergeet het maar dat u ons nog kunt onderbreken voor elke prul waarvan u denkt dat het belangrijk genoeg is om ons van onze taak te houden. Klinkt dit drastisch? Misschien niet als u weet dat multitasking en werkonderbrekingen een daling van 40% in productiviteit met zich meebrengen.
Vanaf 2 mei start Deusjevoo met een ongezien experiment waarmee we een kentering in de bedrijfsmentaliteit teweegbrengen. Gedaan met knipperende smartphones, e-mailnotificaties en dringende telefoons die evengoed pas twee uur later afgehandeld kunnen worden.
Met ‘Mens stoor me niet’ gaat het team van Deusjevoo een nieuwe zelfopgelegde uitdaging aan. Niet door hardhandig toe te slaan maar op een interactieve speelse manier. Aan de hand van een spelbord geraken werknemers voor- of achteruit het af te leggen parcours. Stoort iemand bewust of onbewust een collega, dan gaat hij of zij een plaats achteruit op het spelbord. Slaagt een teamlid erin om de verleiding van trillende smartphones of e-mailnotificaties te weerstaan, dan gaat hij of zij een stap richting prijzenpakket. Efficient takenbeheer is de enige manier om zo bedachtzaam mogelijk richting wellnesspakket te ‘cruisen’
Klantenstoef
Multitasken is passé
Stop het multitasken
Jo Peters
van Deusjevoo
Jo Peters:“Om het spel in goede banen te leiden voorzien we iedereen van praktische hulpmiddelen. Zo krijgt iedereen ‘vragenuurtjes’ en worden zowel gasten als personeel aangeraden interne meetings ‘smartphonevrij’ te houden. Het leuke is dat dit systeem in elk bedrijf toegepast kan worden. We nodigen dan ook andere geïnteresseerden uit om ons uitgewerkt systeem toe te passen en om ons hun resultaat te laten weten”.
Deusjevoo heeft een broertje dood aan stress
Als experten in beursstanden, decorbouw en kantoordesign weet het team van Deusjevoo opperbest in welke mate stress een bepalende factor is in het leveren van kwaliteit. Sinds 2015 werd er een actieplan uitgewerkt om negatieve energie tot het minimum te herleiden.
Enkele voorbeelden:
• Aangepast meubilair aan werksituaties: ook staand werken aan een PC wordt aangemoedigd
• Zitballen als alternatief voor de moordende bureaustoel
• Wellnessbonnen als alternatief voor de standaard nieuwjaarsgeschenken
• Massages en accupunctuur op de werkvloer
• Rode lampen aan de bureaus voor ongestoord werken
• Stressvrije gesloten brainstormkamers
Toch wil Deusjevoo nog een stap verder gaan. Jo Peters: “Multitasken is nefast: we weten uiteindelijk niet meer waarmee we bezig zijn, we verliezen onze focus en verzanden in afgewerkte producten waarbij we zelf beseffen dat het nog beter kon als we er 100% aandacht aan konden schenken. Aangezien ook wij onszelf wijsmaken meerdere dingen tegelijk aan te kunnen, binden we de strijd aan met het ‘stoormonster’ dat op de meest onmogelijke momenten opduikt en mensen uit hun concentratie sleurt”.
Wetenschappelijk bewezen
Professor Theo Compernolle: "Neen, u kan het ècht niet!"
In ons eigen land staat professor Theo Compernolle erom bekend een hevig tegenstander te zijn van multitasken. In zijn boek ‘Ontketen je brein’ gaat hij de strijd aan tegen onze slechte gewoontes op het werk één in onze vrije tijd. Door de vele technologieën rondom ons gebruiken we ons brein op een verkeerde manier. We zijn altijd verbonden, zweren bij het multitasken, hebben stress en soms zelfs een slaaptekort.
Hij bezocht Deusjevoo tijdens het experiment is zéér tevreden over onze aanpak.
Enkele verbazende feiten over multitasking (Bron: fuze.com)
• De wereldwijde extra kost, te wijten aan multitasken loopt op tot 450 miljard dollar
• Gemiddeld checken we onze smartphone tot 150 keer per dag
• We spenderen 1:15 minuten aan een taak voor we gestoord worden
• Het duurt tot 25 minuten voor we een taak hervatten na dat we gestoord werden
• Multitaskers ervaren een daling van 40% in productiviteit
• Het duurt tot 50% langer om een taak te volbrengen
• Het foutgehalte stijgt tot 50% bij het multitasken
• ‘Heavy multitasking’ kan leiden tot een tijdelijk lager IQ van -15 punten (3 maal groter effect dan het roken van cannabis)
• Toch geeft 92% toe te multitasken tijdens meetings
• 41% geeft toe het continue te doen
• Multitasking gebeurt het vaakst tijdens telefoongesprekken
The games are on!
Deusjevoo start op dinsdag 2 mei met een testfase. Deze loopt tot en met 12 mei. Gedurende 10 dagen focust het team van Deusjevoo zich op kerntaken zonder gestoord te worden. Of uiteraard door niemand anders te storen bij het uitvoeren van hun taken. Is er iets dringends? Tenzij het kot hier letterlijk in brand staat heeft niemand een geldige reden om anderen lastig te vallen.